CAFE Radna grupa 2021.

Od 2019. godine imam čast biti predstavnica hrvatskog klupskog nogometa na razini Europe u radnoj grupi CAFE-a, organizacije koja se bavi pitanjima i problematikom integracije osoba s invaliditetom u nogomet. Ne samo kao navijača, već kao djelatnika i ostalih sudionika nogometne utakmice, kroz aktivnosti na stadionu i utakmicama, ali i na druge načine.

Treći po redu sastanak radne grupe ”DAO Network Meeting” održan je online putem, zbog pandemije COVID-19, a predavanja i radionice organizirane su 8. i 9. veljače. Na sastanku je sudjelovalo oko 40 predstavnika klubova i nacionalnih saveza koji se kroz svoj rad i aktivnosti zalažu za poboljšanje pristupačnosti stadiona, bolju i kvalitetniju integraciju osoba s invaliditetom u nogomet i jednake mogućnosti za sve.

Neki od sudionika grupe, uz Dinamo Zagreb, su RB Salzburg, KAA Gent, Manchester City, Bayern, AC Milan, Watford, Barcelona, Premier League, German League, Celtic, nogometni savez Italije, Belgije, Engleske, Portugala, Poljske, Irske, San Marino, Španjolska.

Teme radionice bile su: pregled aktivnosti svakog kluba i saveza u posljednjih godinu i pol, nove inicijative, aktualna pitanja i problematika. Dinamo je kroz period od 2019. godine, a do pojave epidemije koronavirusa provodio uobičajene projekte kluba kao što su audio deskripcija utakmice za slijepe i slabovidne navijače uživo na stadionu Maksimir, nogometni trening za djecu s teškoćama u razvoju jednom tjedno na stadionu Maksimir, socijalna integracija odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz dolaske na utakmice Dinama, prilika za honorarni rad mladića s Downovim sindromom u Dinamovom fan shopu, taktilni obilazak stadiona Maksimir i niz drugih pojedinačnih aktivnosti.

Od proljeća 2020. godine, zbog pojave virusa, većina tih aktivnosti zaustavljena je iz zdravstvenih razloga i propisanih epidemioloških mjera, dok su aktivnosti na utakmicama prekinute zbog odluka nadležnih institucija o odigravanju utakmica bez gledatelja. Primjerice, zbog propisanih epidemioloških mjera na razini cijeloga svijeta, više nisu dopušteni izlasci momčadi iz tunela prije utakmice u isto vrijeme niti uz pratitelje – djecu, što je bila jedna od najvećih atrakcija posebno kod djece s invaliditetom ili djece s teškoćama u razvoju.

Situacija je diljem Europe dosta slična, u većini zemalja utakmice se i dalje odigravaju bez gledatelja, dok je u pojedinim zemljama dozvoljen određeni postotak gledatelja. Isto tako, aktivnosti su uglavnom uvjetovane stanjem infrastrukture i stadionima, kao i općenitim interesom osoba s invaliditetom za dolaske na utakmice, s obzirom na zdravstvenu situaciju. Veći dio njih zbog straha od moguće zaraze nisu previše zainteresirani dolaziti na mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi.

Gotovo svi klubovi okrenuli su se digitalizaciji sadržaja kako bi barem na taj način omogućili navijačima s invaliditetom da uživaju u utakmicama ili sadržajima vezanim za njihov klub ili reprezentaciju. Digitalni materijali kao što su časopisi ili matchday programi, audio deskripcija ONLINE koja je dostupna putem youtube servisa ili nekih drugih servisa, zatim online razgovori i druženja kako bi se nastavio kontakt s pojedincima i udrugama iz zajednice unatoč prekidu aktivnosti.

Dinamo je, primjerice, za djecu s teškoćama u razvoju koja već neko vrijeme nisu u mogućnosti trenirati nogomet na stadionu Maksimir, kroz angažman trenera za vrijeme karantene osmislio video vježbe koji djeca mogu raditi kod kuće. Isto tako, po prvi put je u prosincu 2020. organizirana ONLINE audio deskripcija utakmice Europa lige Dinamo – CSKA Moskva, koju je poslušalo preko 10 tisuća ljudi. Za ovu aktivnosti UEFA nam je dala posebno dopuštenje, što inače nije slučaj, zbog korištenja third party app odnosno vanjskih servisa.

Neke od tema bile su i prilagodba aktualnoj situaciji, povratak gledatelja na stadione i prilagodba programa, kako riješiti pitanja vezana za tzv. non-visible disabilities, nevidljiv invaliditet.

Leave a Reply

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: