Premijera: ONLINE audio deskripcija za slijepe navijače – DINAMO vs CSKA

Dinamo je na utakmici 6. kola UEFA Europa lige u sezoni 2020/21. između hrvatskog prvaka i moskovskog kluba CSKA organizirao online audio deskripciju utakmice za slijepe i slabovidne navijače!

Iako je ovaj projekt nastavak priče koja traje od 2017. godine kada je proveden prvi takav prijenos Dinamove utakmice za slijepe navijače, ovaj je prijenos ipak bio drugačiji. S obzirom na epidemiju koronavirusa, sve propisane mjere od strane zdravstvenih i nogometnih organizacija, odigravanje utakmica bez navijača na stadionima odlučili smo po prvi put u Hrvatskoj imati prijenos utakmice za slijepe navijače i to putem LIVE AUDIO STREAM prijenosa.

Što je zapravo audio deskripcija utakmice?

Audio deskripcija utakmica za slijepe i slabovidne navijače drugačija je od uobičajenih sportskih (i radijskih) prijenosa iz razloga što se kroz deskriptivno komentiranje i naraciju riječima detaljno opisuju stvari poput ambijenta, izgleda stadiona, dresova igrača, kretanja i same nogometne igre, načina postizanja pogotka i slavlje igrača te sve ostalo što komentatori vide na stadionu.

Audio deskripcija na stadionu Maksimir

Dinamo od 2017. godine omogućava slijepim navijačima sudjelovanje u projektu audio deskripcije uživo na stadionu Maksimir, a do sada je održano preko 25 prijenosa utakmica. U projektu sudjeluju članovi Udruge slijepih Zagreb s kojom klub uspješno surađuje u raznim projektima već nekoliko godina.

Kako smo realizirali prijenos na utakmici Dinamo – CSKA Moskva?

Sve aktivnosti izvan regularnih događanja na UEFA utakmicama uvijek zahtijevaju posebne dozvole i dopuštenja. Uoči utakmice uputili smo zamolbu UEFA-i s pojašnjenjem cijelog projekta koji za cilj ima učiniti nogomet pristupačan svima. Iako to nije uobičajena praksa na utakmicama europske organizacije (zbog TV prava, marketinških prava i korištenja servisa treće strane odnosno third party app koje se kose s pravilnicima UEFA-e), nakon detaljnog pojašnjenja projekta i dogovora o provedbi UEFA je klubu dala zeleno svjetlo i posebno odobrenje za audio prijenos utakmice Dinamo – CSKA Moskva.

Klub je dobio dozvolu za prijenos audio zapisa uživo sa stadiona, a to je upravo i bila ideja s obzirom na to da smo svim slušateljima željeli predočiti samo zvučni prijenos utakmice.

Tko je komentirao utakmicu?

Komentator koji je vodio prijenos i komentirao sva događanja na terenu i stadionu bio je Igor Gabor, profesor sociologije i autor više desetaka tisuća TV kviz pitanja iz raznih područja, koji je s nama kao narator od početka projekta 2017. godine i koji je do sada odradio sve prijenose utakmica.

U ulozi sukomentatora premijerno je bio Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb, slijepa osoba i strastveni navijač Dinama koji je do sada bio prisutan na gotovo svim audio deskripcijama zagrebačkog kluba i koji je ujedno jedan od inicijatora projekta iz 2017. godine.

Na ovaj način, kao i uz brojne druge projekte Dinama, aktivno i intenzivno se radi na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet i društvo općenito, a posebno u situaciji kada je velik broj društvenih aktivnosti, pa tako i dolasci na sportska događanja, zaustavljen.

BROJKE I USPJEH PROJEKTA

Iako je gotovo svaki navijač Dinama gledao utakmicu u live televizijskom prijenosu, oduševila nas je činjenica da je AUDIO LIVE STREAM prijenos pratilo nekoliko tisuća ljudi u realnom vremenu. Kasnije je snimka prijenosa također izazvala veliko zanimanje pa tako brojka prijenosa ide preko 10 000 pregleda.

Leave a Reply

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: