CAFE Akcijski tjedan

Od 7. do 15. ožujka diljem Europe održava se CAFE Akcijski tjedan – tjedan promocije integracije osoba s invaliditetom u nogomet.

Na utakmici Dinama i Istre 1961 među djecom pratiteljima igrača s nama je bilo i 11 djece s Down sindromom. Djeca su inače članovi Taekwondo kluba Čigra te štićenici partnerske Udruge za sindrom Down – Zagreb.

CAFE tjedan akcije godišnja je proslava raznih uloga koje osobe s invaliditetom mogu imati u sklopu igre. Bilo da su oni navijači, obožavatelji, igrači, treneri, zaposlenici, mediji ili voditelji i donositelji odluka, nogomet je namijenjen svima.

Djeca su u pratnji roditelja i voditelja programa u TK Čigra stigli na stadion sat i pol prije utakmice, s nestrpljenjem su se spremili za izlazak na travnjak i čekali prvotimce. Bilo je tu manje i više nestrpljivih, a svi su jedva dočekali taj trenutak. Uz ovacije s tribina djeca su izašla na travnjak s igračima, uslijedila je i zajednička fotografija obje momčadi, sudaca i djece. Simpatična akcija izazvala je gromoglasan pljesak tribina, gledatelja, svih igrača… jedan emotivan trenutak za pamćenje.

Zajedno smo pokazali da je nogomet namijenjen svima i da nema prepreka. Cilj nam je podizanje svijesti o važnosti uključenja osoba s invaliditetom u nogomet i društvo i brisanje granica kada se radi o uključivanju svih društvenih skupina u doživljaje koje nogomet donosi.

Kroz program treninga taekwondo kluba Čigra ovi maleni sportaši razvijaju motoričke sposobnosti, što je osobito važno za djecu s Downovim sindromom. Ovaj projekt promiče zaštitu od nasilja i diskriminacije osoba s invaliditetom, a voditelji Danijel i Boris Bursać prošle su godine bili dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske” za volonterski rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Fotografije: Jurica Galoić/Pixsell

Leave a Reply

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: