Dobro je znati – izvještavanje o osobama s invaliditetom

Terminologija za izvještavanje o osobama s invaliditetom koja minimalizira diskriminaciju u komuniciranju, a koje je nažalost još uvijek iznimno često u hrvatskim medijima i razgovornom stilu.

Dinamo tijekom godine provodi niz aktivnosti i projekata za integraciju osoba s invaliditetom u nogomet i društvo općenito. Iz tog je razloga obavezna i prilagodba rječnika kako bi se izbjegle moguće diskriminacije u komunikaciji na temu svih tih aktivnosti koje klub organizira.

Zašto nije ispravno koristiti izraze osobe s posebnim potrebama, invalidi, hendikepirane osobe, kako komunicirati s osobama s oštećenjima vida ili sluha…

”Diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom, hendikepiranom, kojoj nešto nedostaje i time je sveli na njezin nedostatak umjesto da je doživimo kao osobu koja ima neke poteškoće, ali ujedno ima i sposobnosti, želje i potrebe poput svih nas.”

KLIKNI ZA POJMOVNIK

Smjernice za intervjuiranje

U nastavku se nalazi dokument sa smjernicama za intervjuiranje osoba s invaliditetom objavljene na web stranici Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Leave a Reply

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: