The Wembley

Gledaš kao klinac ili klinka (ako si klinka koju zanima nogomet jel) prvo kvartovski nogomet na igralištima osnovnih i srednjih škola, onda gledaš kad malo narasteš utakmice frendova na kvartovskim klupskim nogometnim terenima. 

Nakon toga odeš na nekoliko manjih lokalnih stadiona, dođeš nakon toga na Maksimir, Kantridu, Poljud – stadione od kojih svaki ima svoju neku posebnu čar, a na kraju te posao odvede na bogove nogometnih stadiona – Emirates i Allianz Arenu. Ali čudo koje sam imala priliku vidjeti prije godinu i pol i to ne samo kao navijač koji 90 minuta s tribine odgleda utakmicu svakako je veliki Wembley.
Stadion u Londonu, prekrasan ogromni div koji izgleda toliko moćno da ga možeš s mjesta promatrati satima, a da ti ne dosadi… Što sve skriva Wembley slijedi u nastavku. =)

Wembley facts

Kapacitet stadiona: 90 tisuća ljudi
Sjedalice su spuštene skroz do terena što navijačima sigurno daje jedan poseban doživljaj (Margaret Tacher, nogometni huliganizam, zakoni, znate sve…). Na dnu tribina, između sjedalica i terena nalaze se velike horizontalne ograde ispod kojih na niskim stolcima SJEDE zaštitari. Stadion krase i dva velika semafora iznad svakog gola. Ozvučenje, osvjetljenje, atmosfera, glazba, nabrijavanje prije utakmice – sve je jednostavno nevjerojatno.
S obzirom na to da nam je prvo pitanje kad negdje putujemo postalo ”jel tamo ima interneta” posjetitelje Wembleya sigurno veseli činjenica da je na cijelom stadionu 4G pokrivenost (dok na našim stadionima internet svih mreža padne kad se istovremeno spoji i manijakalno počne objavljivat slike i statuse po društvenim mrežama tek par stotina korisnika odjednom). S obzirom na to da je sponzor EE – vodeća komunikacijska tvrtka ovo zapravo i nije neobično. Zanimljivost je i to što korisnici EE mreže imaju putem njihove posebne aplikacije mogućnost kupovine ulaznica 48 sati prije početka redovne prodaje, a osim toga mogu sudjelovati u raznim giveaway akcijama. Također, Wembley ima vlastitu aplikaciju koja osim kupovine ulaznica nudi i handy travel planer, map view i kako doći do stadiona, kao i view from my seat opciju.
Vanjski dio ostakljenog stadiona krase veliki led ekrani na kojima se vrte slogani njihove reprezentacije, imena sponzora, promo informacije o suvenirima, obilasku stadiona, članstvu i vizuali se vrte 24 sata dnevno. Na stadion vode dva velika prilazna betonska mosta za ogroman broj navijača. Jedan vodi od Wembley Park željezničke stanice ravno na stadion i Ticket point, a drugi naziva ”White Horse Bridge” (prekrasan most) vodi od centra Londona na drugu stranu stadiona.

 

Za one najsretnije i najbogatije na stadionu postoji poseban glavni ulaz ”Booby Moore” namijenjen VIP goastima i članovima ”Bobby Moore Cluba”. Također, velika statua Bobbyja postavljena je ispred tog ulaza, kao i engleska zastava.

Leveli na stadionu

  1. Level 1 – navijači (wc, store, info desk, hrana/piće)
  2. Level 2-4 Club Wembley (elitni restorani i barovi, sve ono navedeno pod VIP hospitality)
  3. Level 5 – navijači (wc, store, info desk, hrana/piće)

34 bara, 8 restorana, 98 kuhinja, 688 pointova s hranom i pićem

Fascinirajuće? =)

PR/PRESS @ Wembley

Kapacitet sjedećih mjesta za 400 (400!) novinara, dvije velike press tribine, stolovi s ugrađenim malim ekranima s prijenosom utakmice, unutarnji radni prostor za novinare sa stotinama radnih mjesta, catering i besplatna ugostiteljska ponuda, matchday časopis sa zanimljivostima o momčadima, pojedincima, stadionu, gradu, događanjima

VIP hospitality

Barovi, restorani, klubovi i veličanstveni FA Club (za sponzore i najveće goste), nakon utakmice u FA clubu (dvorana veličine kristalne dvorane Sheratona/Westina) organizirano je live javljanje u obliku emisije s počasnim gostima u TV prijenos, luksuzna pozornica s voditeljima i gostima, nagradna igra u kojoj se dijeli potpisani dres, šankovi, biljarski stolovi u crveno-bijeloj boji, svjetleće velike table sa slikama igrača u cijelom klubu, posebni FA Club bedževi za svakog goste kluba.

U prizemlju dijela za VIP goste i sponzore (ulaz nazvan Bobby Moore prema legendi nogometa) izloženo postolje za olimpijski plamen s Olimpijskih igara 1948., na prvom katu izložba s povijesnim slikama s Wembleya, na drugom katu izložene tri statue lavova (od plastike, drva i metala), stupovi s TV ekranima, ShowCase – prostor napravljen kao kutijica u kojoj za vrijeme poluvremena i nakon utakmice sviraju bendovi.

 

Sve su lože (između koji su i one najskuplje za najbogatije engleske ljude – a govorimo o cijenama koje prelaze nekoliko tisuća dolara po utakmici za jedno mjesto) i press prostorije ostakljene su, ali u poluvremenu utakmice spuštaju se bijele zavjese kako bi se sakrilo konzumiranje alkoholnih pića na stadionu.

 

Prostor za osobe s invaliditetom @ Wembley

Osiguran radijski prijenos utakmice za slijepe osobe (!), 300 mjesta za osobe s invaliditetom i njihove asistente, moguće je iznajmiti invalidska kolica na stadionu, sve hostese i zaštitari obučeni su za postupanje prema osobama s invaliditetom. Postoji i poseban lift za osobe u invalidskim kolicima pored mjesta gdje su Ticket point i Store.

 


 

Engleska – Norveška (prijateljska utakmica), jesen 2014.

Zanimljivosti

  • Stadion se otvara 4 sata prije utakmice, na dan utakmice cijeli dan svira glazba oko stadiona, cijene ulaznica: £30, £40, £50, £60 (obiteljska ulaznica – £20 odrasli, £10 djeca do 16 godina)
  • Spiker na utakmici u stilu Brucea Buffera i UFC-a

Wembley

  • Semafor na trenutke prikazuje samo rezultat, na trenutke je na pola ekrana rezultat, a na pola live prijenos utakmice
  • U poluvremenu utakmice u jednom kutku stadiona iza korner zastavice organizirana je promocija automobila
  • Limena glazba na travnjaku prije početka utakmice i velike zastave reprezentacija
  • Kamere su na Wembleyu okrenute prema tribini gdje su press prostor i loža te klupe za igrače (obrnuto od naših stadiona i TV prijenosa na kojima se obično ne vidi klupa za igrače)
  • U jednom trenutku utakmice na led displayu na cijelom stadionu kruži poruka ”Antisocijalno ponašanje prijavi SMS porukom na broj taj i taj uz navedeni broj reda i sjedalice”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: